6

Biodling

Östanå bigård ägs och drivs av Joakim och Sami och startade år 2022. Vi driver biodlingen enligt naturliga principer med omsorg om djur och natur. Idag har vi ca 9 st bisamhällen i våra bigårdar och planen är att utöka antalet samhällen successivt.

 

Bisorten vi arbetar med heter Carnica, en ras som härstammar från området runt Österrike, Ungern och Balkan. Det som kännetecknar rasen är att bina har en grå färg och saknar gula ränder på bakkroppen. Tack vare att vi har våra bin på Östanå, har det gått att hålla en ras utan större inblandning av andra biraser. Vi föder upp egna drottningar för att få bättre kontroll på våra bisamhällen. Det ger produktiva drottningar med bra egenskaper, som ger god skörd av honung.

 

Vi på Östanå bigård arbetar för en mer hållbar värld och en ökad biologisk mångfald. Och genom att köpa honung härifrån är du med och bidrar till den. God, lokal och hälsosam mat är grunden till en bra hälsa för både oss människor och naturen. I vårt hållbarhetsarbete erbjuder vi våra bin många bra biväxter, som till exempel lind och äpple som finns runt Östanå slott. Vi komposterar och behandlar våra bin med naturliga metoder och sorterar allt avfall.

 

Hur länge har bin funnits?

Bin har en verkligt fascinerande och avlägsen historia. Det äldsta biet hittades i Myanmar inuti ett fossilt harts som går tillbaka till hundra miljoner år sedan. Tack vare de tillgängliga källorna är det möjligt att förstå biets historia genom alla tider.

 

Till en början var bin inte desamma som de insekter vi känner idag. Liksom alla levande arter har de också genomgått en lång evolutionär process som har förvandlat dem till mycket hårt arbetande, produktiva och oumbärliga varelser för planeten vi lever på.

 

Idag befolkar bin hela jorden. Låt oss ta reda på deras historia och några intressanta aspekter av dessa underbara djurs förflutna.

 

Så utvecklades bin

Idag finns det ungefär 20 000 olika arter av bin. För miljoner år sedan hade dessa insekter olika beteenden och vanor. Man tror att de första existerande bina var mycket mer lika getingar och att de livnärde sig på andra insekter och inte på honung och pollen. Idag vet vi att bin är ”vegetariska” djur i den meningen att de aldrig livnär sig på andra arter, utan bara på ämnen som härrör från växter och blommor.

 

Eftersom bin ständigt flyttar från en blomma till en annan är de primärt ansvariga för pollineringsprocessen, som är mycket viktigt för planeten eftersom det tillåter växtarter att föröka sig. Bin är ansvariga för variationen och den blommiga mångfald vi njuter av.

 

Många växter är oförmögna att själv pollinera och utan hjälp av bin skulle enbart vindens inverkan inte vara effektiv. Just därför har även växter genomgått en enorm evolutionär process. Faktum är att blommorna har blivit mer och mer färgglada och livliga för att locka bin så mycket som möjligt.

 

Gå på bisafari på Östanå slott

Under vårt bisafari kommer du närmare bina och kan med egna ögon ta del av det fantastiska livet i kupan och hur honungen blir till. Du får låna overall av oss, men ta gärna med egna stövlar eller kängor.

 

Vi går ut till bikupan och tittar in i biets underbara värld. Här får du se hur bina lever och arbetar med honungen. Vi berättar också om gången från bikupa till färdig honungsburk. Safarit avslutas med fika och honungsprovning.

 

Vi har ”snälla”/ej aggressiva bin, men bisafari är inte att rekommendera till dig som är allergisk mot bistick.

 

Om ni är grupper på fler än 4 personer är ni välkomna att kontakta mig direkt med ett önskat datum och tid.

Förboka på: telefon 072-448 33 49.

Bisafari tar ca 2 timmar.

Kostnad

200 kr/vuxen

100 kr/barn 4–12 år

 

 

Fakta om Carnica som finns på Östanå bigård 

  • Rasen kännetecknas av en medelstor och slank kropp
  • Färgen är mörk och tät hårbeklädnad med karakteristiska gråa tvärband på bakkroppen
  • Arbetsbinas cubitalindex är 2,4–3,0
  • Tunglängden är 6,4–6,8 mm
  • Samhällets vårutveckling går mycket snabbt
  • Bistyrkan når sitt maximum ofta redan på försommaren och går tillbaka relativt tidigt på högsommaren.
  • Samhällena är relativ små under övervintring och klarar sig i regel bra på ganska små mängder foder även under jämförelsevis svåra klimatiska betingelser
  • Bina sitter lugnt på kakorna och är godmodiga
  • De använder propolis ytterst sparsamt
  • Carnica-bin kan väl utnyttja en sparsam vegetation.