I början av 1900-talet uppfanns kylskåpet och innan dess behövde man konservera mat på annat sätt, exempelvis genom rökning, torkning eller saltning. På 1800-talet fanns det många som jobbade på gårdarna och Östanå var inget undantag. Därför var det viktigt att man kunde ta till vara och konservera mat under lång tid.
Efter slottsallén från länsväg 276 ligger Salteriet, som är en av de äldsta byggnaderna på Östanå. Den uppfördes antagligen i samtid med den västra slottsflygeln på 1730-talet. Och redan tidigt nyttjades denna byggnad som salteri och förvaring av konserverad mat.
Från en av de etager som finns på norra sidan av slottet låg det en bro som ledde in till den översta våningen i Salteriet. Östanå Fastighets AB kommer att renovera denna så att besökare kan komma ut samma väg som man gick för att hämta konserverat kött.
Saltning var en av de första konserveringsmetoderna och populärt till kött. Salt binder vatten och minskar vattenaktiviteten i råvaran, vilket gör att nedbrytande mikroorganismer inte trivs. Rimning är också en form av saltning. Torrsaltning heter det när råvaran läggs i grovt salt, till exempel på norsk klippfisk som blir lutfisk.
När nya konserveringsmetoder blev mer vanliga valde man att använda byggnaden till annat, troligen som fårhus. Byggnaden kommer att vara öppen när Östanå Café & Musteri är öppet, då man kan få en titt på de verktyg som användes för att sköta gården.